Dreptul inspectorilor unor autoritatilor publice de a fotografia in cadrul investigatiilor
Intrebare: As dori sa stiu daca o autoritate publica (aici ANPC) are dreptul sa faca fotografii in incinta unui contribuabil controlat, de vreme ce exista mijloace mai putin intruzive de a lua la cunostinta de aspectele de fapt din acel magazin. Adica nu cred ca exista acest drept, decat circumscris la atributiile sale.
Raspuns: Fotografierea se face de catre inspectorii ANPC in temeiul Procedurii cadrul privind activitatea de inspectie si control, sectiunea 4.4.11. Mijloacele de proba: "In vederea probarii neconformitatilor constatate sau a anumitor situatii, echipa de control are obligatia de a efectua fotografii/inregistrari video ce vor fi folosite exclusiv pentru sustinerea documentelor de control, fiind interzisa difuzarea acestora de catre membrii echipei de control in spatiul public. Difuzarea acestora catre structurile ierarhic superioare aceleia din care echipa de control face parte se poate face numai cu acordul scris al Comisarului Sef-Adjunct. In acest scop fiecare echipa de control va detine un dispozitiv gen camera video corporala/Body Cam functional pe toata perioada desfasurarii controlului. Aceste dispozitii sunt aplicabile pe toat durata in care ANPC asigura dotarea corespunzatoare a comisarilor cu astfel de dispozitive.
Sunt interzise: fotografierea si inregistrarea video a minorilor, a persoanelor cu dizabilitati, a oricaror aspecte ce tin de respectarea intimitatii si a vietii private, agentul constatator limitandu-se doar la fotografierea/inregistrarea video ce are legatura cu obiectul controlului tematic, operativ sau a cercetarii unei reclamatii/sesizari, cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare.
Fotografiile si inregistrarile video vizand deficientele constatate, efectuate asupra produselor, elementelor de identificare, serviciilor prestate sau asupra oricarei alte disfunctionalitati constatate in activitatea profesionistului si mentionate in cadrul procesului verbal la constatari si ca anexe in cadrul acestuia, vor fi arhivate in format electronic in cadrul unui director dedicat."
Procedura a fost adoptata prin Ordin al Presedintelui ANPC.
Acest text constituie temeiul legal al fotografierii.
Newsletter PortalProtectiaDatelor.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalProtectiaDatelor.ro si primesti cadou Raportul special "Munca la domiciliu - Aspecte practice privind GDPR"!
Articole similare din categoria Obligatiile persoanelor juridice
30Iul2018
Este obligatoriu ca firmele sa publice politica de confidentialitate?
de Colectivul de Specialisti Rentrop&Straton
valabil la 30 Iul 2018